nuffnang ad

Tuesday, February 12, 2013

Resepi Ikan Bakar Oven Mak Amirul

Hari ni punya la rajin nak masak ikan bakar. Bakar kat oven je, kalau nak bakar pakai arang, alamatnya pukul 5 petang la baru dapat makan tengahari. Lagipun takut orang rumah ni pulak yang terbakar kalau lambat sangat masak, huhuhu.

Alkisahnya, semalam kami 3 beranak pergi la Pasar Seksyen 6 Shah Alam tu. Sekali ternampak pulak brother ni tengah potong-potong ikan pari. Macam sedap la pulak. Sepanjang dah jadi bini orang ni, tak pernah lagi aku masak ikan pari. Kena cuba ni. Duk pikir nak masak apa. Mula-mula ingat nak masak asam pedas. Tapi entah kenapa dengan tangan aku ni, memang fail masak asam pedas. Tak pernah sedap. Fuh, nasib baik tak kawin dengan orang Melaka, hahahaha.


Beli sekeping je, cukup la nak makan 3 beranak. Tu pun dah 8 hinggit. Harga hidupan laut ni mahal sungguh sekarang ni. Harga udang semua dah lebih 20 hinggit sekilo. Dah la aku ni suka makan seafoods :(


Nah, ni resepinya. Bolehlah cuba, senang je nak buat ikan bakar rupanya. Aku duk intai-intai jugak resepi orang lain. Ada yang senang sangat, setakat letak kunyit dengan garam je. Ada yang pakai banyak ramuan, sampai letak jintan, ketumbar. lengkuas bagai. Last-last aku buat ikut tekak sendiri je.

Bahan-bahan:
*Bawang Merah - 3 ulas
*Bawang Putih - 5 ulas
*Halia - 1 inci
*Serbuk kari - 3 sudu

Pati asam jawa
Garam secukup rasa
Serai - 2 batang

Blend semua bahan *, tapi aku tumbuk je pakai lesung batu.


Lepas tu lumurkan semua ramuan tu dekat ikan. Lumur biar sekata, jangan ikut macam aku tu. Patutla kurang sedap, dah la tak sekata, tak lumurkan kat seluruh ikan rupanya, huhuhuhu.


Lepas tu bungkus dengan aluminium foil, alaskan dengan daun pisang. Disebabkan rumah aku ada daun pandan je, maka daun pandan la yang menjadi mangsa. Bungkus sekali dengan serai yang dititik. Tapi Nuar kata kalau letak bunga kantan, mesti lagi sedap. Ish....

Masak pada suhu 200°C selama 30 minit.


Tara... Dah masak pun. Nampak sedap tak? Yang penting sedap dekat tekak Nuar dengan Amirul, tekak orang lain tak penting, hahaha.


Sebenarnyakan, ikut niat hati nak buat air asam. Tapi kurang asam betul kedai depan rumah aku ni. Boleh pulak diorang tak buka kedai harini, macam mana aku nak beli tomato. Arghh, stress tau, sesuka hati dia je nak tutup kedai. Tak apa la, cicah kicap je.


Akhir sekali, terimalah terung goreng cili idaman hati...

Ok, bye. Selamat mencuba.
posted from Bloggeroid

2 comments:

  1. Salam ukhuwah.

    Dek awak kat mana? Office akak pun dekat ngan OU. Sedapnya ayam tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dekat first avenue... memang dekat sangat dengan ou. Kalau nak mengular time office hour, memang ke sana la, hehehe

      Delete