nuffnang ad

Saturday, November 18, 2017

Ilmu - 18th Nov 2017

Asslamualaikum wbt...

Hari ni ada orientasi untuk Amirul dekat sekolah rendah dia. Adalah 4 orang cikgu yang bagi taklimat kat mak bapak.

Ini antara yang terkesan dekat hati aku. Tak ingat cikgu mana satu yang cakap. Ayat dia lebih kurang macam ni.

“Kenapa kita kena sayang dengan anak kita? Sebab dialah yang akan mendoakan untuk kita”.

Ok la, kedengaran biasa je. Tapi terkesan kat hati aku. Mungkin sebab cara penyampaian dia.



Anak-anak, nanti doakan untuk mommy dengan abah ok. Mommy harap cukup kasih sayang yang mommy bagi dekat korang. Walaupun mommy selalu marah-marah, selalu berleter, tu semua sebab mommy SAYANG!

Saturday, November 11, 2017

Craving for Fenty Beauty Foundation

Assalamualaikum wbt....



Tolong!!!! Saya sangat mengidam sama ini foundation. Dah berapa kali try tester kat Sephora. Tapi tak beli jugak.

Kenapa tak beli je kalau dah berkenan sangat?

Sebab foundation yang ada sekarang ni tak habis lagi. Dan yang paling best. Foundation sekarang ni bukan ada 1 je, tapi ada 2. Sebab time beli tu, ada promotion, discount for 2nd bottle.

Time tu rasa berbaloi la kan, tapi sekarang rasa nak mencarut hahaha. Aduh, bila nak habis ni. Dah la duduk kat rumah kan, bukan nya selalu nak pakai foundation pon. Rasanya hujung tahun depan baru habis foundation yang ada sekarang, huhuhu.

Adakah patut aku pakai je foundation time nak jemput Amirul & Khalish balik dari sekolah. Walaupun sekolah tu 2 minit je dari rumah.

Good idea kan?

Tapi lagi 2 minggu dah nak cuti sekolah dah.

Ok, serius rasa nak mencarut ๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ

Saturday, November 4, 2017

Hidup Ni Jangan Pentingkan Diri Sangat

Assalamualaikum wbt

Sekarang ni kan musim hujan, hujan dari pagi bawak ke malam terus. Yang susahnya nak keringkan baju la. Boleh je nak jemur kat porch depan ni, tapi tetap la lembap jugak sebab kena juga tempias hujan.

Nak senang, keringkan kat self service punya dobi je la. Sampai-sampai je, tengok semua dryer penuh. Nak pakai dryer yang paling besar, sebab kain kitorang memang sebakul penuh. Tengok ada lagi 32 minit kain yang dalam dryer tu. Kitorang decide nak tunggu la. Dah masuk kan dalam dryer, kitorang plan nak pegi pasar malam kat sebelah kedai dobi ni jer.

Tapi boleh tak, tuan punya baju tu takde pon kat tempat kejadian. Dryer yang besar tu ada sebiji je. Yang kecik ada 5 bijik. Tu pun semua penuh. Tapi tuan baju dryer yang kecik pun takde jugak kat tempat kejadian. Terpaksa la tunggu.

Dah la kitorang nak cepat, sebab nak pergi pasar malam. Lepas tu nak hantar Amirul pergi kelas chess lagi.

Lebih kurang 10 minit, datang la sepasang suami isteri ni. Muka aku dah macam muka singa dah. Yang isteri dia siap pandang jam, konon-konon dia dah budget la dia sampai on-time. Hello, dah lambat ok. Masa itu emas!!!

Diorang punya je 3 bijik dryer yang kecik tu. Tapi tuan punya baju kat dryer besar tu, tetap la tak muncul lagi. Nak tak nak, terpaksa la kitorang pakai dryer yang kecik tu, ambik la 2 bijik.

Pergi pasar malam kejap je, buat sekali pusingan je. Terus pergi kedai dobi balik. Tengok dryer kitorang lagi 2 minit masa nak tamat, just nice la. 

Tapi, tuan punya dryer yang besar tu, tetap la belum ambik baju dia. Orang ramai lagi nak pakai dryer. Nasib kitorang tak tunggu tadi. Kalau tak, memang sah aku jadi singa dah.

Eeee kalau nak buat perangai macam tu, elok beli je dryer tu sebijik, letak kat rumah ko. Lepas tu, kalau ko tak nak keluarkan baju tu sebulan pon takde siapa nak marah. BODOH ๐Ÿ‘ˆ lama dah tak kata bodoh kat orang hahaha.

Bak kata Amirul, “pikir pakai otak”

Sekian, luahan perasaan untuk hari ni huhuhu.

Sunday, October 29, 2017

Amirul Hadif - 27th Oct 2017

Assalamualaikum wbt

Hari ni macam biasa, Amirul berlatih lagi main chess dekat rumah. Sebab malamnya ada chess class dengan master dia.

Mommy pun tawarkan diri nak lawan dengan dia. Mommy ni walaupun dah berpuluh-puluh tahun tahu main chess, tapi sebenarnya masih lagi dalam beginner stage. Bukannya mommy pernah belajar secara formal pun, setakat tahu cara nak jalan je. Tok Mat yang ajar dulu.

Jadi segala strategy memang tak tahu la. Betul-betul tahu cara jalan buah je, yang lain memang ikut logik je.

Sambung cerita main dengan Amirul. Memang sah la banyak kesalahan yang mommy buat kan. Siap kena ‘basuh’ dengan Amirul.

“Mommy, mana boleh jalan ni, nanti dapat makan free”

Ayat yang paling tak boleh blah...

“Mommy ni fikir la pakai otak!”

Patut tak mommy cili je mulut dia tu, over sangat tu ayat tu. 

Anak, mommy tak pernah pergi kelas chess pon. Itu je la yang mampu mommy buat....

Thursday, October 26, 2017

Haris Azfar - 2nd Birthday

Happy birthday sayang!

Mommy pray for your success in life and Hereafter. Mommy loves you so much!



Sunday, September 10, 2017

My Beautiful Life - 10th August 2017

Assalamualaikum wbt...

Again, sekejap tenggelam, sekejap timbul. Sekejap ada entry, lepas tu lama menyepi.

Just a short update about Amirul.

OMG, dia punya mulut makin la banyak perkataan mengarut yang keluar. Kalau zaman aku dulu, pasti dah kena cili dah mulut tu ๐Ÿ˜œ

Terbaru ni ayat dia...

"Mommy ni macam kotak susu la".

Gara-gara dia nampak mommy BF kan si Mubin. Yer anak, sejak 6 tahun lepas, memang mommy dah jadi "kotak susu".

Tapi nasib jugak dia tak panggil "tong susu". Kecik hati mommy tau....

Saturday, July 29, 2017

Sport Day - Amirul Hadif

Assalamualaikum wbt...

Banyak sangat entry yang tertunggak ni. Nak kena buat jugak, untuk kenang-kenangan kan. Buat penat je snap photo kan ๐Ÿ˜œ

Ok, entry ringkas untuk sukan Amirul. Ajak Uwan dengan Atuk pergi sekali sebab Uwan memang suka tengok sport ni.

Masa ni aku tengah sarat betul, sport day  ni 6th May, aku beranakkan Mubin 11th May. Nasib baik jugak sempat nak tengok dia bersukan.


Suatu masa dulu, Amirul memang takut dengan segala maskot ni. Jangan risau anak, mak awak ni sampai sekarang pon takut sebenarnya hihihi. Tapi sekarang Amirul tak takut dah, walaupun dekat muka tu jelas nampak ada sedikit ketakutan hahaha. Tapi dia beranikan diri jugak. Good job, anak.

Khalish memang gone case la, melalak-lalak ketakutan hahaha.


Ok, ini yang paling membanggakan kami suami isteri la. Amirul mengetuai parade untuk pelajar 6 tahun. Kalau nak diikutkan Amirul ni pelajar baru la kat kindy dia tu, 3 orang je pelajar baru. Yang lain semua memang dah belajar kat situ dari tahun lepas.

Jadi bangga la kami, dari 60 pelajar, dia yang terpilih. Dah la pelajar baru pulak tu kan. Kami berharap sangat yang awak akan terus menyerlah, jadilah pemimpin yang baik, sepertimana nama awak tu, Amirul Hadif.


Bangga sangat tunjuk first medal dia tu.

Part yang paling kelakar. Ada satu kawan dia ni suka kacau dia. Memang selalu la dia mengadu pasal budak ni. Even, teacher dia pun ada cakap yang budak tu memang selalu kacau Amirul.

Jadi masa hari sukan tu, pun ada adegan kacau-mengacau. Tapi rasanya Amirul pun sama mengacau budak tu jugak. Nak dijadikan cerita, menangis la Amirul ni kena kacau. Punya la baik teacher  Su dia tu, pangku si Amirul boleh tahan lama la jugak. Mommy, Abah, Atok, Uwan semua perhati je perangai awak tu. Sigh...

Tahun depan jangan buat perangai macam tu lagi tau. Dah sekolah rendah, cikgu ada banyak lagi murid lain nak kena tengok, bukan nak tengok awak sorang je.

My Beautiful Life - 29th July 2017

Assalamualaikum...

Jika anda mempunyai lebih dari 2 orang anak yang berumur bawah 4 tahun, janganlah sesekali berangan nak pergi warehouse sales yer. Silalah membeli-belah di tempat yang mana sales assistant nya boleh berdiri disebelah anda dari mula anda masuk kedai, sehinggalah anda selesai membayar. 

Misi membeli pakaian sekolah Amirul adalah failed.

Jadi, marilah kita beli di kedai sahaja, sambil berdoa yang dekat kedai pun boleh dapat harga macam dekat warehouse.

Sekian.

Tuesday, July 11, 2017

My Beautiful Life - 11th July 2017

Assalamualaikum wbt...

Haih, kehidupan harian makin mencabar bila ada baby kecik ni. Takpe la, hadap je la, sayang punya pasal ๐Ÿ˜€


Ok kisahnya, Nuar pergi oustation kat Sabah 3 hari. Aku pulak tak perasan beras nak habis. Sebab biasanya aku boleh je pergi beli sendiri, kedai sekangkang kera je dari rumah ni.

Cumanya, aku lupa yang aku ada anak kecik baru, huhuhu. Macam mana nak beli beras sambil dukung Mubin dan pimpin Haris. Jangankan beras yang berat tu, benda yang ringan pun belum tentu aku boleh beli kalau kena angkut budak tembam 2 orang tu huhuhu.

Jadinya Mak korang ni masak la beras yang ada hampir 2 cawan tu, sambil berdoa ia cukup untuk kami 4 beranak. Nasib baik Mubin belum pandai makan nasi lagi, huhuhu.

Hari ni masak la asam pedas ikan pari. Dan rupa-rupanya Amirul suka pulak asam pedas, makan nasi 3 pinggan. Siap hirup-hirup pulak kuah asam pedas tu. Sampai tahap, dia pergi cedok sendiri kuah tu kat kuali. Mak awak ni pandang je perangai awak sambil berdoa, jangan la dia mintak tambah nasi lagi. 

Tapi doa mak nya tak termakbul, dia nak tambah nasi lagi huhuhu.

Nasib baik jugak, Amirul nampak Khalish tak habiskan nasi dia. Jadi dia rembat je nasi Khalish. Makanya ada la nasi untuk mak dia ni makan huhuhu.

Moralnya, lepas ni cepat-cepat topup benda dah nak habis. Mak incik belum mampu lagi nak shopping barang dapur sambil bawak 2 budak tembam tu huhuhu.

Saturday, June 17, 2017

My Beautiful Life - 17th June 2017

Assalamualaikum wbt...

Pagi - merayap pergi SACC mall. Punyalah banyak booth, cantik-cantik barang diorang. Tapi 1 benda pun mak incik tak beli.

Petang - merayap pulak ke Sunway Pyramid. Uish banyaknya sales, murah-murah. Tapi 1 benda pon mak incik tak beli.

Kuat sungguh iman mak incik, manalah nak dapat wife yang tak suka nak bazirkan duit husband ๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ

Tapi ada orang tu beli baju 11 helai. Yes, 11 helai!!!

Punyalah lama mak incik bertapa kat dalam fitting room tu, sampai dah bersila kat lantai sambil pangku Mubin.

Again, manalah nak dapat wife yang sabar macam ni ๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ

Tuesday, June 6, 2017

My Beautiful Life - 5th June 2017

Assalamualaikum wbt...

Ni semua pasal drama Hero Seorang Cinderella. Kononnya boyfriend ni romantic la sebab hantar bodyguard untuk jaga girlfriend dia.

Makanya....

Isteri: Awak, awak tak nak hantar bodyguard untuk protect saya ke?

Suami: Ni saya dah hantar 4 orang bodyguard utk awak.

Ha, ni la bodyguardnya...



Abah korang dah arahkan korang jadi bodyguard mommy yer, jangan ingkar arahan ok ๐Ÿ˜œ

Friday, May 5, 2017

Amirul Hadif - 4th May 2017

Assalamualaikum wbt

Hari ni pergi Coach kat Sunway Pyramid sebab nak re-stitch benang yang terbuka. Nasib baik handbag tu still under warranty, kalo tak memang menangis la huhuhu.

Sementara tunggu the shop assistant tu isi form dan ambik gambar, aku pun tengok2 la handbag yang diorang display.

Sekali....

"Ha, mommy tengok la handbag cantik2. Abah, kasi mommy duit (read - tolong bayarkan)"

Aww, Amirul, you are such a sweet boy.

Mesti Abah rasa macam ada pedang yang menusuk-nusuk jantung kan, hihihi.

Friday, March 10, 2017

My Beautiful Life - 9th March 2017

๐Ÿ”นpukul 12.45 malam mak incik makan nasi. Takpe, ni baby yang lapar sebenarnya

๐Ÿ”นlepas ni sambung tengok Scandal, nak habiskan season 4 harini jugak. Esok boleh start season 5 pulak

๐Ÿ”นlepas tu confirm tidur lambat, esok confirm pitam

๐Ÿ”นlepas buat ayat mintak kesian "saya tak masak arini, tak larat"

๐Ÿ”นkononnya bila dah berhenti kerja, nak masak hari-hari. Tapi itu semua janji palsu belaka

๐Ÿ”นtak salahkan kalau sesekali kita makan kat luar. Bukan nak membazir, tapi nak membantu merancakkan ekonomi negara

๐Ÿ”นsekian sahaja bebelan mak incik yang kesepian. Nanti kalau mak incik kesepian lagi, mak incik update lagi ๐Ÿ˜…