nuffnang ad

Friday, August 12, 2016

Khalish Aid & Warna

Assalamualaikum wbt...


Kitorang ni dah berbulan-bulan ajar Khalish tentang warna. Nampak benda yang warna terang je, mesti tanya dia...

"Khalish, colour apa ni?"

"Blue"

Memanjang blue je la jawapan dia. Kalau tak blue, mesti dia jawab macam ni...

"Hmmm adik tak tahu"

Nak marah pun tak bole, sebab nada dia tu comel sangat. Rasa nak gigit je muka dia hahaha.

Aku ni pulak ala2 risau la, rabun warna ke si Khalish ni, sebab Amirul dulu cepat je dapat tangkap warna-warna ni. Siap kecik-kecik lagi dah ada warna kegemaran, warna gween (memang sengaja aku eja macam tu, sebab dia memang sebut macam tu. Orang putih la katakan).

Untuk Khalish ni kitorang kena tukar cara lain pulak, mungkin dia keliru kot dengan warna. Memang sah tak berseni budak ni huhuhu. Jadi kitorang nak kenalkan warna merah dulu dekat dia. Ajar "merah", tak nak campur aduk dengan "red" sebab takut dia keliru.

After few days, memang dia dah kenal la warna merah tu.

Satu hari yang yang emak dia ni tengah kelam kabut, tiba-tiba Khalish bersuara...

"Mommy, nak biskut baby".

Aah, Amirul dengan Khalish memang suka menumpang makan makanan adik dia, dari biskut sampai la ke bubur, semua diorang sental huhuhu. Jadi disebabkan diorang pun makan sekali biskut adik dia, kitorang pon borong la 4 kotak sekaligus, ada 3 perisa, jadi kotaknya ada 3 warna yang berbeza.

Kitorang buka kotak yang warna hijau dulu. Berbalik pada cerita Khalish tadi, disebabkan biskut yang kotak hijau tu dah dibuka, harus la hulur kat dia biskut tu dulu.

Sekali...

"Adik tak nak colour green, adik nak colour orange".

Wah, tiba-tiba dah pandai segala warna. Kalau tak, asyik la jawapan kau "adik tak tau".

Kesimpulan yang kami boleh buat, jangan tertipu bila budak-budak kecik ni buat tak tahu. Nampak sangat malas nak fikir kan. Khalish... Khalish...