nuffnang ad

Wednesday, February 25, 2015

Risiko

Assalamualaikum wbt...

Setiap benda yang kita buat memang mempunyai risiko. Kita nak tidur pun ada risiko, risiko terlebih tidur lepas tu lambat pergi office hahaha.

Tapi bagi aku, adalah lebih baik kita ambil risiko untuk berjaya. Contohnya, kita ambil risiko untuk berniaga dengan harapan boleh dapat pendapatan sampingan. Yup, risiko untuk gagal tu memang terbentang luas. Tapi kalau kita langsung tak buat apa-apa, kita dah memang sah gagal. Yang penting kita kena berusaha. Kalau gagal sekalipun, ada ikhtibar yang boleh kita ambil.

Aku ni kan berangan nak menjadi surirumah tangga dalam masa 3 tahun akan datang ni. Ada beberapa kritiria yang aku perlu ada sebelum nak berhenti kerja ni. Salah satunya, mesti ada pendapatan sampingan. Nuar kata tak boleh duduk rumah goyang kaki je. Hey, siapa kata orang perempuan duduk rumah goyang kaki, sibuk gila kot kat rumah tu. Jangankan nak goyang kaki, nak goyang kepala pun tak sempat ok.

Jadi kena mula untuk mencari pendapatan sampingan dari sekarang. Supaya dalam masa 3 tahun ni, benda tu dah stabil dah. Salah satu pendapatan sampingan adalah business baju dan shawl aku. Tapi business aku yang ni sangatlah slow hahaha. Bergerak tapi pada kadar yang sangat perlahan.

Jadi kena fikirkan pendapatan yang lain jugak selain business ni. Antara yang aku nak buat minggu ni adalah untuk pergi kelas menjahit palazo, hahaha. Sebab aku sendiri adalah suka palazo dan dengan harapan boleh ditukar kepada pendapatan sampingan, hihihi.

Ada satu lagi benda dalam kepala aku ni. Dah bincang dengan Nuar, dia pun dah setuju, siap nak bagi i modal lagi. Tapi tak nak lah guna duit dia. Baik guna duit sendiri, kalau rugi pun, tanggung je la sendiri. Harapnya tak rugi la huhuhu. 

Tapi kalau asyik merancang je, tindakan tak ada pun tak guna juga. Jadi hari ni, marilah kita contact orang yang boleh bukakan account yang kita nak tu.

Marilah kita mengambil risiko untuk berjaya. Pedulikan orang yang cuba nak merendahkan usaha kita. Yang penting kita cuba untuk melangkah ke arah kejayaan, lambat laun pasti sampai jua. Amin...

No comments:

Post a Comment