nuffnang ad

Monday, February 27, 2012

3D Puzzle

Entry kali ini adalah atas permintaan Encik Khairul Anuar. Dah lebih 30 kali dia tanya-tanya aku, bila nak create entry berkenaan 3D puzzle tu. Serius aku tak tipu. Hish, tak malu sungguh buat permintaan macam tu kan. Tsk tsk...

Alkisahnya, kami 3 beranak berjalan-jalan dekat One Utama. Tujuan utama adalah untuk mengeratkan hubungan sesama ahli keluarga, dan juga untuk mengabiskan duit. Dah kerja penat-penat, haruslah bergembira dengan duit gaji kan. Betul tak? Hahaha...

Mula-mula, Nuar habiskan duit untuk perkara-perkara di bawah:

Kenapalah dia minat dengan kasut Ronald McDonald ni?

Barang untuk Si Kecik tu pun haruslah ada. Bila dah sampai rumah, baru perasan yang baju ni semua hampir sama warna :(

Mari memanjakan diri dengan menghabiskan duit di Candylicious. Best best...

Kami suami isteri sempat je upgrade credit card dan dapat cawan-cawan di atas secara percuma. Boleh guna untuk minum kopi kat office :)

Tako yang yummeh!!!!

Jeng jeng jeng.... mari kita lihat tujuan sebenar entry ini di tulis.

Kitorang jalan-jalan di One Utama ni tanpa arah tujuan. Tiba-tiba Nuar terberhenti di depan kedai Puzzle House, mata dia pandang saja dekat puzzle-puzzle ni tanpa berkelip-kelip. Lepas tu pandang muka aku dengan harapan aku akan bagi restu untuk dia beli puzzle tu. Ceh, padahal kalau aku tak bagi restu pun, dia beli juga.

Nak pilih puzzle ni pun lebih setengah jam, akhirnya beli juga benda ni.

Kononnya nak beli untuk Mirul, sebab nak latih Mirul jadi arkitek. Tapi HELLO, budak ni baru berapa bulan je pun.

Sebelum Mirul main puzzle ni, bapak dia nak main dulu. Ni adalah kepingan-kepingan puzzle sebelum dicantumkan. Sebenarnya, aku pun excited juga nak main hehehe. Perangai-perangai tak senonoh, perangai kebudak-budakan laki aku ni biasanya disokong oleh aku juga. Kalau seorang saja yang berperangai macam tu tak best lah kan. Its take two to tango bebeh!!!

Yeah, siap juga akhirnya. Nuar tanpa perasaan malu snap gambar dan suruh aku masukkan dalam blog. Ceh, buatlah blog sendiri.

Ok, saya dah langsaikan hutang saya.

Sekian, terima kasih.


Wednesday, February 22, 2012

Drama Melayu

Drama atau filem melayu semua samakan. Kalau perempuan melayu yang baik, mesti pakai baju kurung, rambut lurus dan rambut tu selit belakang telinga.

Ha, inilah contoh perempuan melayu yang baik seperti yang digembar-gemburkan itu, hahaha. Sila abaikan lelaki yang cuba mempopularkan diri itu.

In reality, tak semua perempuan yang selalu berbaju kurung itu baik dan tak semua perempuan yang tak berbaju kurung itu jahat. Pakaian tak mencerminkan peribadi seseorang, yang penting adalah 'kebersihan' hati.

Kalau hati bersih, tak berburuk sangka dengan orang lain, tak menganiaya orang lain, InsyaAllah pergi mana-mana pun orang suka. Tapi dekat dunia ni, orang yang berhati jahat ni memang ramai. Kesian dengan orang-yang-berhati-bersih, selalu jadi mangsa orang-yang-berhati-jahat. Tapi tak apalah, Allah Maha Mengetahui.

Apa kes, tadi cerita pasal drama sekrang pasal hati pula. Ok, stop.


Friday, February 17, 2012

Sharing Is Caring...

Sebenarnya dah banyak kali aku baca artikel ni. Tapi setiap kali aku terima email atau ada orang kongsi di FB, aku tetap akan baca lagi. Sebab dia macam mengingatkan aku untuk hargai orang-orang yang ada di sekeliling aku. Dan aku selalu berharap yang kasih sayang antara aku dan orang sekeliling akan terus bertambah, bukannya berkurang. Amin...

When I got home that night as my wife served dinner, I held her hand and said, I’ve got something to tell you. She sat down and ate quietly. Again I observed the hurt in her eyes.Suddenly I didn’t know how to open my mouth. But I had to let her know what I was thinking. I want a divorce. I raised the topic calmly. She didn’t seem to be annoyed by my words, instead she asked me softly, why?

I avoided her question. This made her angry. She threw away the chopsticks and shouted at me, you are not a man! That night, we didn’t talk to each other. She was weeping. I knew she wanted to find out what had happened to our marriage. But I could hardly give her a satisfactory answer; she had lost my heart to Jane. I didn’t love her anymore. I just pitied her!

With a deep sense of guilt, I drafted a divorce agreement which stated that she could own our house, our car, and 30% stake of my company. She glanced at it and then tore it into pieces. The woman who had spent ten years of her life with me had become a stranger. I felt sorry for her wasted time, resources and energy but I could not take back what I had said for I loved Jane so dearly. Finally she cried loudly in front of me, which was what I had expected to see. To me her cry was actually a kind of release. The idea of divorce which had obsessed me for several weeks seemed to be firmer and clearer now.

The next day, I came back home very late and found her writing something at the table. I didn’t have supper but went straight to sleep and fell asleep very fast because I was tired after an eventful day with Jane. When I woke up, she was still there at the table writing. I just did not care so I turned over and was asleep again.

In the morning she presented her divorce conditions: she didn’t want anything from me, but needed a month’s notice before the divorce. She requested that in that one month we both struggle to live as normal a life as possible. Her reasons were simple: our son had his exams in a month’s time and she didn’t want to disrupt him with our broken marriage.This was agreeable to me.

But she had something more, she asked me to recall how I had carried her into out bridal room on our wedding day. She requested that every day for the month’s duration I carry her out of our bedroom to the front door ever morning. I thought she was going crazy. Just to make our last days together bearable I accepted her odd request.

I told Jane about my wife’s divorce conditions. . She laughed loudly and thought it was absurd. No matter what tricks she applies, she has to face the divorce, she said scornfully.

My wife and I hadn’t had any body contact since my divorce intention was explicitly expressed. So when I carried her out on the first day, we both appeared clumsy. Our son clapped behind us, daddy is holding mommy in his arms. His words brought me a sense of pain. From the bedroom to the sitting room, then to the door, I walked over ten meters with her in my arms. She closed her eyes and said softly; don’t tell our son about the divorce. I nodded, feeling somewhat upset. I put her down outside the door. She went to wait for the bus to work. I drove alone to the office.

On the second day, both of us acted much more easily. She leaned on my chest. I could smell the fragrance of her blouse. I realized that I hadn’t looked at this woman carefully for a long time. I realized she was not young any more. There were fine wrinkles on her face, her hair was graying! Our marriage had taken its toll on her. For a minute I wondered what I had done to her.

On the fourth day, when I lifted her up, I felt a sense of intimacy returning. This was the woman who had given ten years of her life to me. On the fifth and sixth day, I realized that our sense of intimacy was growing again. I didn’t tell Jane about this. It became easier to carry her as the month slipped by. Perhaps the everyday workout made me stronger.

She was choosing what to wear one morning. She tried on quite a few dresses but could not find a suitable one. Then she sighed, all my dresses have grown bigger. I suddenly realized that she had grown so thin, that was the reason why I could carry her more easily.Suddenly it hit me… she had buried so much pain and bitterness in her heart. Subconsciously I reached out and touched her head.

Our son came in at the moment and said, Dad, it’s time to carry mom out. To him, seeing his father carrying his mother out had become an essential part of his life. My wife gestured to our son to come closer and hugged him tightly. I turned my face away because I was afraid I might change my mind at this last minute. I then held her in my arms, walking from the bedroom, through the sitting room, to the hallway. Her hand surrounded my neck softly and naturally. I held her body tightly; it was just like our wedding day.But her much lighter weight made me sad.

On the last day, when I held her in my arms I could hardly move a step. Our son had gone to school. I held her tightly and said, I hadn’t noticed that our life lacked intimacy. I drove to office…. jumped out of the car swiftly without locking the door. I was afraid any delay would make me change my mind…I walked upstairs. Jane opened the door and I said to her, Sorry, Jane, I do not want the divorce anymore.She looked at me, astonished, and then touched my forehead. Do you have a fever? She said. I moved her hand off my head. Sorry, Jane, I said, I won’t divorce.

My marriage life was boring probably because she and I didn’t value the details of our lives, not because we didn’t love each other anymore. Now I realize that since I carried her into my home on our wedding day I am supposed to hold her until death do us apart. Jane seemed to suddenly wake up. She gave me a loud slap and then slammed the door and burst into tears.

I walked downstairs and drove away. At the floral shop on the way, I ordered a bouquet of flowers for my wife. The salesgirl asked me what to write on the card. I smiled and wrote, I’ll carry you out every morning until death do us apart.

That evening I arrived home, flowers in my hands, a smile on my face, I run up stairs, only to find my wife in the bed -dead. My wife had been fighting CANCER for months and I was so busy with Jane to even notice. She knew that she would die soon and she wanted to save me from the whatever negative reaction from our son, in case we push through with the divorce.— At least, in the eyes of our son—- I’m a loving husband….

The small details of your lives are what really matter in a relationship. It is not the mansion, the car, property, the money in the bank. These create an environment conducive for happiness but cannot give happiness in themselves.So find time to be your spouse’s friend and do those little things for each other that build intimacy.

Do have a real happy marriage!

Many of life’s failures are people who did not realize how close they were to success when they gave up.

Wednesday, February 15, 2012

Sending My-Other-Half Off to Taiwan

Hehehe, hantar sampai airport saja. Bukannya tak boleh nak ambil teksi untuk pergi airport, tapi apa salahnya aku manja-manjakan Nuar, hantar dia sampai airport. Sebab dalam sesuatu perhubungan tu kena ada hubungan dua hala, kena ada tolak ansur. Kalau kita teringin nak dimanjakan, kita pun kena manjakan orang lain :)

Sebenarnya Nuar nak habiskan lebih banyak masa dengan si kecik ni sebelum dia bertolak, itu yang dia minta aku hantar sampai airport. Si kecik ni memang gembiralah dapat berjalan-jalan.

Susahnya nak ambil gambar budak ni. Susah sangat nak ambil gambar dia yang pandang kamera sebab setiap kali orang lalu, mesti dia nak menoleh.

Abah, semoga selamat pergi dan selamat kembali. Jangan lupa belikan mainan dan baju untuk Mirul. Belikan sesuatu untuk Mommy juga, walaupun Mommy kata tak payah beli apa-apa. Mommy tu malu-malu kucing, tapi mahu hahaha. Abah, janganlah memilih makanan sangat sewaktu kat sana. Cuba ikut perangai Mommy yang boleh telan anything and everything.

Enjoy your trip!!!! Muah Muah from Mirul & Mommy.

Airport adalah sinonim dengan coklat, haruslah habiskan duit di situ hehehe. Oh, coklat ni sangat best. Kali pertama makan waktu Nadia belikan dari Australia 3-4 tahun lepas. Silalah cuba. Tak payah nak pergi jauh-jauh sampai airport untuk dapatkan coklat ni, dekat Jaya Grocer pun ada jual.

Monday, February 13, 2012

We Are The Champions

Akhir-akhir ni aku sangat stress dengan kerja-kerja office. Sebelum cuti berpantang dulu, aku jaga accounts untuk Saudi, Kuwait, Bahrain dengan Iraq dan kena buat confirmation untuk Accounts Receivable. Tapi sejak balik semula office ni aku kena jaga Kazakhstan, Azerbaijan, Turkmenistan dengan Uzbekistan dan confirmation untuk Accounts Payable (yang memang sangat-sangat leceh kalau nak bandingkan dengan Accounts Receivable).

Dahlah, keempat-empat negara ni ada WHT Review. Dalam satu masa yang sama, banyaknya benda yang aku nak kena belajar. Tambah pula sejak ada anak ni, aku dah susah nak stay dekat office lama sangat. Hari-hari kena bawa balik laptop dan sambung kerja dekat rumah. Tapi aku sangat bersyukur sebab masa aku tengah sibuk ni, mak aku ada di Shah Alam, jadi ada orang tolong masak dan jaga Mirul :)

Sebenarnya aku ambil alih kerja orang yang dah berhenti. Jadi kalau ada apa-apa isu, aku memang kena siasat dan selesaikan sendiri. Cuma yang tak menariknya, orang-orang location asyik telefon untuk tanya progress, sampai marah-marah. Masalahnya, aku memang tak boleh nak update mereka sebab aku tak tau ape sebenarnya yang berlaku. Tak cukup dengan telefon dan Communicator, hantar lagi email, cc semua bos :(

Memang rasa tertekan sampai tahap nak resign, tapi nasib baik masih mampu bertahan.

Tapi pagi ni dengar lagu We Are The Champions dekat Tiba-tiba rasa bersemangat OK. Rasa macam aku boleh saja nak selesaikan semua isu ni. Mungkin selama ni aku terlalu ikutkan perasaan, terlalu berfikiran negatif.

Sebenarnya tak ada yang mustahil dalam hidup ni, semua benda kita boleh lakukan kalau kita buang semua sikap negatif, jauhkan diri dari orang yang bersikap negatif dan kita kena tahu cara-cara untuk mengawal stress. Setiap orang ada cara tersendiri untuk kurangkan stress. Bagi aku sendiri, aku akan cari air untuk hilangkan stress. Kalau stress kat rumah, aku akan cepat-cepat mandi. Kalau dekat office, aku akan biarkan tangan aku di bawah aliran air paip untuk beberapa minit. Emmm, cara tu berkesan untuk aku.

Tapi hidup dekat Lembah Klang ni memang cepat membuatkan kita stress. Dengan penduduk yang ramai, jalan yang sentiasa sesak, udara yang tak berapa bersih. Jadi, hujung minggu, apa kata kemas-kemas beg, bawa kamera, jom pergi jalan-jalan. Balik kampung pun OK, boleh makan makanan sedap-sedap yang mak masak :)

Saturday, February 11, 2012

Mengisi Masa Lapang - Edisi Bermain Monopoly

Sejak ada Mirul, dah lama tak main Monopoly. Nuar cabar-cabar aku pula, dan disebabkan aku adalah berdarah pahlawan (hahahaha), maka cabaran itu harus disambut.

Terpaksalah aku geledah stor untuk cari Monopoly ni. Untuk pengetahuan, aku masih tak habis unpack barang-barang lagi. Masih ada beberapa kotak dalam stor dan bilik, hehehe.

Tahun lepas kami teringin nak main Monopoly. Sebab dah gian sangat, kami beli saja yang Monopoly Star Wars sebab tak dapat cari yang original.

Ok, Darth Vader nak berlawan dengan Obi Wan Kenobi. Yang baik itu haruslah aku, dan yang jahat memanglah Nuar. Dia memang sengaja pilih watak jahat OK, dengan harapan dapat bantai aku teruk-teruk.

1st game, Nuar menang. Gelak besar OK. Hish, jahat!!!!!

2nd game, orang baik memang akan dapat balasan yang baik hahahah. Yeay, menang.

Game ketiga bakal berlangsung sekejap lagi. Mari kita lihat, siapa yang kena.


Bapa Yang Rajin Menjaga Anak

Suami saya adalah sangat rajin menjaga anak. Ini adalah buktinya.

Bila si anak tidur, si ayah pun akan join sama. Aku percaya, semua ayah adalah sangat rajin menjaga anak mereka semasa anak mereka sedang tidur.

Oh, aku tipu saja. Nuar rajin juga menjaga Mirul masa Mirul sedang bermain, masa Mirul sedang merengek-rengek.... (OK, Minn dah puji awak dah. Jom bawa Minn pergi jalan-jalan)

Sunday, February 5, 2012

Kecewa Lagi - Versi Pesta Buku 2012

On the way balik dari majlis kahwin aku nampak papan tanda besar dekat tepi Federal Highway. Jadi aku pun baca kuat-kuat dengan harapan Si Pemandu Kereta akan dengar apa yang aku baca, hahaha.

Penumpang : Pesta Buku 2012 dari 1 Febuari sehingga 6 Febuari.
Pemandu : Oh, dah lepas dah tu.
Penumpang : Eh, belum la, hari ni baru berapa haribulan.
Pemandu : Dah lepas la. (Sambil gelak-gelak jahat sebab dia tahu aku tak ingat tarikh).
Penumpang : Belum lagi la!!! (Sambil tangan mencapai kad jemputan kahwin untuk melihat tarikh hari ni).

Aku cuba ubah strategi...

Penumpang : Awak tak pernah pergi Pesta Buku lagikan?
Pemandu : Tak.
Penumpang : Awak patut tengok suasana tu Pesta Buku, best...
Pemandu: Tak best la. Minn nak buat apa buku banyak-banyak?

Huh, tak berjaya juga nak ajak dia pergi Pesta Buku. Oklah, aku mengalah sebab aku sendiri pun dah tak ada banyak masa untuk membaca. Asyik baca blog orang sampai tak sempat nak baca buku lagi :)

Ok, tukar strategi lain pula...

Penumpang : Aah la, Minn tak ada masa la nak baca buku sekarang, tak sempat. Tapi Minn nak beli buku untuk Mirul.
Pemandu : Mirul kecik lagi. Lagipun kan Minn kata nak beli kat AmpCorp Mall, tak payah pergi Pesta Buku.
Penumpang : Ala, tak sabar nak beli buku untuk Mirul ni.

A for Apple

B for Ball

C for Cat

D for Donkey

E for Elephant

F for Frog

G for Gajah????

Nasib baik Si Pemandu tak dengar aku cakap 'G for Gajah', kalau tak mesti jadi bahan lawak seumur hidup. Aku memang menghadapi masalah memori dan masalah untuk berfikir secara sponton. Sigh.

Ayat merajuk : Mirul, cepatlah besar. Nanti kita pergi Pesta Buku dua orang naik LRT eh. Mommy jaga Mirul, Mirul jaga Mommy.

Si Pemandu gelak tahap tak ingat dunia sebab dia tahu aku tak boleh nak drive sendiri pergi PWTC.

Kesimpulan - Bye-bye Pesta Buku 2012.